monstera albo propagation

Actually dah tulis panjang 200 patah perkataan pastu...... malas bagi alasan lah smiley

Mother plants albo ada 6 daun asal. Beli dengan niat nak propagate laugh masa nak bayar tu dalam hati 'sahaja aku membeli albo dengan....' ha baca juga bagus cheeky

Ok start balik. Buat 3 je cutting sebab next stem dekat mother plant tu tak ready, aerial root no show. So dapat top cutting, middle and bottom.

3 type propagation. Soil, perlite and moss.

Top cutting goes into spaghnum sebab dia paling tggi chances nak berjaya and moss untuk monstera (FOR ME) tak berapa sesuai: tapi i still guna moss sebab i terbeli banyak eh cheeky. Middle cutting goes into perlite sebab dia patutnya paling lambat and risky so middle into perlite. (And again for me perlite propagation paling cepat and selamat) last is bottom cutting, sebab dia ada root system, so into the soil you go.

Humidity maintain atas 80% most of the time. Watering beza setiap pot. Perlite i wash every 5days. Fertilizer untuk spaghnum moss and soil i use osmocote from @pokokhouse untuk perlite i used different liquid fertilizer. Letak dalam ikea green house rack. Open everyday, kipas full blast for air circulation and i used 8 hours natural grower light wink (matahari ler)

For osmocote, perlite, leca ball, get it here on our webstore www.pokokhouse.com

Progress i ada letak di highlight. All 3 already show tremendous progress. Root dah show and bud dah nampak juga.

Mother plants pun survived wink already give us new leaf after the cut.

So, sukses!

Tunggu 1 new leaf, then we'll be putting them up for sale at @pokokhouse laugh

Sekian,
Your mader. (Referring to the albo, kasi dia dengar cakap i) cheeky